Wanneer is een warmtepompboiler interessant?

groene energieIn deze tijden is er meer en meer aandacht van particulieren in groene maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de populariteit van zonnepanelen, zonneboilers en andere vormen van groene energie. Men is zich ervan bewust dat we een andere richting op moeten gaan. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk voor volgende generaties dat die ook nog op deze planeet kunnen wonen. We moeten rekening gaan houden met de opwarming van de aarde.

Daarnaast spelen natuurlijk de financiële zaken een rol. Want door gebruik te maken van deze groene vormen van energie is er vaak een flinke besparing te realiseren in de uitgaven. Dat maakt het voor veel mensen interessant om de stap te zetten en te investeren in dergelijk maatregelen. Zonnepanelen en zonneboilers zijn inmiddels redelijk bekend en populair. Maar de prijzen van warmtepompboiler lijken de laatste tijd wel wat te zakken, maar erg bekend is het nog niet.

De werking van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft betrekking op het warme water, wat dus bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de vaat, douchen en het nemen van een bad. Ongemerkt gaan hier veel kosten inzitten. Sommige woningen zijn nog uitgerust met een elektrische boiler. Dit is een vat met water wat minder elektriciteit wordt opgewarmd en warm gehouden. Wanneer iemand warm water vraagt, bijvoorbeeld door te gaan douchen, dan zal dit warme water gebruikt worden. Het water op deze manier opwarmen is niet bepaald efficiënt te noemen. Het kost verhoudingsgewijs namelijk veel stroom om dit te realiseren. Het alternatief hierop is de warmtepompboiler, welke tot wel 75%  besparing kan opleveren t.o.v. een reguliere elektrische boiler.

energie aansluitenEen dergelijke boiler gebruikt nog steeds elektriciteit. Het grote verschil zit hem echter in de manier waarop dit gebruikt wordt. Bij een reguliere boiler wordt de elektriciteit gebruikt om het water op te warmen. De nieuwe types onttrekken met een geavanceerd systeem warmte uit de lucht en geven dit af aan het water. Zo kan een flinke energiebesparing gerealiseerd worden. Het is dus een buitengewoon interessante investeren als u minder kosten wil maken en tegelijkertijd wilt meewerken aan een lagere CO2 uitstoot.